Blog

Less and more

"Wil je, als professional organizer, tijdens de bijeenkomst van onze ladies circle een lezing geven over het thema; 'Less is more'?

Ik vraag om bedenktijd. 
Minimaliseren past heel goed bij de trajecten die professional organizers doen. Maar ík me heb gespecialiseerd in hoarding en daardoor meer verstand van chronische verzameldrang dan van minimalisme. 
In de bedenktijd die ik krijg van de organisator, zoek ik naar het verband tussen deze twee uitersten. De overeenkomst is dat iemand met hoarding én een minimalist zich bewust zijn van de waarde van spullen. De liefde voor spullen bij iemand met hoarding uit zich in het aanleggen van diverse verzamelingen. De waarde van spullen voor een minimalist is dat zij uit zo min mogelijk spullen, maximaal rendement wil halen. Bewustwording van en voorliefde voor spullen zijn dus de overeenkomsten. 
Ik heb toegezegd dat ik een lezing kom geven. Tot die tijd broed ik nog verder op de inhoud van mijn workshop: Less is more.

Halverwege

Barbara heeft een succesvol eigen bedrijf en een groot gezin. Als er iets georganiseerd kan worden, doet ze van harte en vol enthousiasme mee om dit tot een succes te maken.

Barbara: "Het is heerlijk om iets nieuws te kunnen organiseren. Ik kan het goed en ik geniet ervan. Thuis zitten en thuis zijn is geen optie voor mij. Ik houd niet van huishouden en ik houd eerlijk gezegd niet zo van om de steeds terugkerende zaken als de was doen, de vaatwasser in- of uitruimen, bedden verschonen, of die andere duizend klusjes in en rond het huis die niet ophouden en nooit klaar zijn.  Ik ben wel een kei in het organiseren van nieuwe activiteiten.

Ik ben tot het inzicht gekomen dat het thuis misgaat, door mijn haat-liefde verhouding met mijn huis. Niets is schoon, niets is op orde, niets heeft een vaste plek, alles ligt halverwege, is bijna af of half kapot.  Ik haat het om zo in mijn huis te zijn.
Opeens kreeg ik een goed idee: ik organiseerde een opruimmarathon met mijn gezin en hulptroepen. Ik maakte de takenlijsten en schema's, to-do lijsten en alles wat daarvoor nodig is. Ik organiseerde de catering en daarna is iedereen aan de slag gegaan.
Ik houd niet van huishoudelijke klussen en thuiszitten is niet aan mij besteed, maar deze acties waren dringend nodig. Lang leve mijn organisatorische talent en mijn hulptroepen."

Vrijmarkt

Op koningsdag zijn de straten vol met kleedjes en tafels vol spullen die hopelijk een nieuwe eigenaar vinden en rekken vol kleding voor hele kleine bedragen. Echt verrukkelijk voor koopjesjagers en verzamelaars. Ik merk dat ik vooral iets kan met de spullen als het per categorie uitgestald is. En dat is bijna nergens.
Een koopvrouw wil graag van haar spullen af: "Zoek maar iets uit, het is gratis" zegt ze tegen de mensen bij haar kleedje. Ik loop door en lach om haar gulheid. Ze wil zonder spullen terug naar huis. Door haar spullen weg te geven op koningsdag maakt zij de vrijmarkt tot een echte ik-word-er-vrij-van-markt.

Mummie

De schoonmaakspreuk die mij al jaren inspireert, is: "Af en toe moet je je kussens eens opschudden, anders raak je ingedut". Die spreuk zie ik helemaal voor me: Ingedut en lusteloos in de kussens weggezakt voor de tv of energiek door een opfrissend 'kussengevecht'. Het is mijn lijfspreuk om in actie te blijven, me bij te scholen, nieuwe plannen te maken, op avontuur te gaan kortom te leven. Zonder het opschudden van de kussens van mijn sofa verstof ik tot gemummificeerde fossiel.

15 dozen

Micky is getrouwd met Alex, samen hebben ze twee kleine meisjes. Tijdens een workshop 'het nieuwe opruimen', vertelde Micky: "De dag nadat we getrouwd zijn, kwamen mijn schoonouders met een busje voorrijden. Uit de bus kwamen vijftien dozen met spullen van mijn kersverse echtgenoot. Spullen die mijn schoonmoeder in de loop van zijn leven verzameld had, zoals schoolschriftjes van de basisschool. Nu krijg jij het van mij, zei mijn schoonmoeder. Ik wist niet wat ik kon zeggen.  Ik heb het aantal dozen verminderd tot drie. de rest heb ik weggedaan. Wat zou jij doen met zo'n huwelijkscadeau?"

Mix en match

Mix en match dozen en stapels ontstaan door onverwachte gebeurtenissen of uit snelle noodgrepen.

Wat heb je nodig? De visite staat bijna voor de deur, je kijkt verwilderd om je heen en je denkt: Oh nee, zo kan het niet! Je pakt een doos en mikt alles wat rondzwerft erin. Je werkt de doos vakkundig weg op een onzichtbare plaats en kijkt tevreden rond in een 'opgeruimde' kamer. 
Of je hebt ruimte nodig, die er niet is. Je besluit ruimte te maken door 'even'  een stapel te maken van alles wat in de weg ligt. Je legt de stapel in een hoek en je kunt aan de slag.
Mix en match dozen en stapels ontstaan geheel logisch en als vanzelf. En doordat ze meestal nog lang blijven staan komt er ook nog een laagje stof bij. Een veel voorkomende combinatie tijdens een organizingtraject. 
Tips:
1 Mix en match je spullen op een vaste eigen plek, zoals een vaste plek voor de sleutels en de schaar of het plakband.
2 Zet spullen die bij elkaar horen ook echt bij elkaar. Alle borden op een stapel, alle hobbyspullen bij elkaar. 
3 Koop een perforator en een ordner voor alle post en documenten die je wilt bewaren.
4 Plan iedere week op een vaste tijdstip opruimtijd in je agenda, zo voorkom je ongeorganiseerde dozen met alles-wat-in-de-weg-ligt inhoud. 
Benodigde tijd: 15 minuten per week

Kerstvakantie nesteldrang

Om in deze drukke kerstperiode tot innerlijke rust te komen is het goed om aan kerstvakantie nesteldrang te doen. Ik heb zelf ook deze drang van binnen en ben met het opruimen van een oude stapel documentatie en een weggestopte mandje gestart. Ik heb de behoefte om taken en klusjes die zijn blijven liggen, of waar ik ooit aan ben begonnen, maar die ik (nog) niet heb afgemaakt, nu af te ronden. Ik hecht de losse eindjes af om zo het oude jaar af te sluiten en in het nieuwe jaar met een nieuwe start te kunnen beginnen.

tips:
1 Zet een punt achter de taken die nog in je hoofd rondzingen.
2 In je hoofd worden klusjes die nog niet af zijn, vaak groter en tijdrovender dan ze in werkelijkheid zijn.
3 Neem een besluit en voer het meteen uit. Daarna heb je tijd voor voldoening en rust.
4 Deze tips werken ook als je geen last heb van kerstvakantienesteldrang. ze werken het hele jaar.

Vliegles

Frank leeft met een partner die kunstenaar is en van verzamelen houdt. Een kunstenaar ziet altijd mogelijkheden. Alles kan bruikbaar zijn voor een nog te scheppen kunstwerk.
Maar voor Frank is het te veel van het goede: "Regelmatig wil ik alle ramen opendoen en de spullen vliegles geven." hij maakt er een wijde zwaai bij.
In mijn gedachten zie ik de spullen door het raam naar buiten vliegen. Ik weet zeker dat als hij het echt zou doen, er ook wat door de deur naar buiten zou vliegen; hijzelf of zijn partner.
We stellen tijdens het organizingtraject de grenzen van de verzamelingen vast. Verzamelingen in de werkruimte zijn helemaal prima maar de privéruimtes mogen niet vollopen met creatieve spullen.

De volgende afspraken kunnen helpen om vliegles te voorkomen.
 Maak afspraken: Tot waar mogen de verzamelingen komen?
2 Stel grenzen: Voorkom dat de spullen bezit nemen van alle vrije plaatsen.
3 Maak afspraken over de houdbaarheid: De stroom (kosteloze) materialen is immers oneindig.
4 Doe omwille van de liefde en de vrede in huis concessies. Blijf redelijk en realistisch.

Najaarsmoeheid

De najaarsmoeheid slaat weer toe bij mijzelf en bij mijn opruimklanten. Ze zeggen afspraken af of schuiven afspraken door naar het nieuwe jaar. In november en december lukt het ze niet meer zo goed om in actie te komen voor een opruimtraject. Ik voel me zelf ook wel wat opgelucht als ze afbellen. Ook ik kijk uit naar de feestdagen, de kerstvakantie en het nieuwe jaar met nieuwe kansen en nieuwe doelen.

Wetenschappers onderzoeken hoe deze najaarsmoeheid ontstaat en wat er aan te doen is. De uitkomst van hun onderzoek is dat we te veel binnen leven. Het beste medicijn is volgens hen om veel naar buiten te gaan.

Als er onverwacht weer een klant afbelt, ga ik in de tuin werken. Snoeien en bladharken en bloembollen planten voor het voorjaar. Dat helpt bij mijn eigen najaarsdip.

tip: Ga naar buiten. Haal diep adem en geniet van de kou en de najaarszon.
tip: Spreek af met een vriend(in) en maak samen een wandeling in de natuur.
tip: Koop (veel) bloembollen en poot ze in je tuin. voor dubbel plezier, nu en in het voorjaar.
tip: Bedenk een buitenklus. Er is buiten ook van alles te doen op en rond je huis.

Aandacht

Peter: Ik ben veel thuis en mijn vrouw werkt fulltime. Ik doen veel in het huishouden, maar ik doe niet alles. En dat geeft verwarring, "Wat doe je wel en wat doe je niet?" vraagt mijn vrouw. Ik weet het zelf ook niet zo goed. En we worden allebei niet vrolijk van ons huis dat vuiler en voller wordt.

"Als je aandacht besteed aan je huis, besteed je aandacht aan jezelf" zegt opruimcoach Klazien. Dat is een helpende gedachte die voor inzicht en verandering heeft gezorgd. Mijn vrouw en ik hebben de taken opnieuw verdeeld en we gaan samen één dagdeel per week in ons huis aan het werk. Met aandacht voor ons huis, voor onszelf en voor elkaar. Al moeten we nog wel even hard poetsen en boenen op alle achterstallige klussen, het wordt weer leuk in ons thuis.

tip: Alles wat je aanraakt, verandert je en alles wat je verandert, verandert jou.
tip: Doe je werk met aandacht.

Pagina's