Blog

verzameldrang

Ronja 34: "De kringloop is mijn meest favoriete winkel en ik houd erg van bewaren en verzamelen. Ik kan zo genieten van alles waaraan een herinnering zit en van mooie spullen die al een lange geschiedenis hebben. Ik bewaar van alles en daar word ik blij van.  Ik heb in onze nieuwe keuken een kast vol mokken en bekers uit de kringloop. Ik koop ze voor twintig eurocent en zo heb ik een grote variatie aan mokken. Opeens realiseer ik me (tijdens de workshop 'het nieuwe opruimen') dat die  nieuwe keukenkast vijfhonderd euro heeft gekost en dat die nu vol staat met mokken die ik nooit gebruik. Bizar eigenlijk dat ik die dure keukenkast vol heb gezet met servies dat ik niet gebruik. Morgen ga ik kritisch kijken naar de spullen in deze keukenkast".

Wat geef je elkaar in december?

In de zomer kwam er bij iemand een zak met cadeautjes tevoorschijn, omdat de moeder in de decemberdrukte deze zak met cadeautjes totaal was vergeten. Je kunt dat spijtig of dom vinden, maar ik zie er vooral een kans in: Een decemberperiode-weggeefkans.
Ik heb de stellige overtuiging, dat er in veel huizen pakpapier, lintjes, versiering en cadeau´s genoeg in voorraad zijn als we met elkaar anders zouden kijken naar bezit en spullen.
Ik ben grote voorstander van de deeleconomie, waarin we spullen delen en hergebruiken. Kijk eens om je heen, is er iets waar jij op uitgekeken bent en waar je een ander blij mee zou kunnen maken?
Ervaringen maken mensen meer gelukkig dan spullen is uit onderzoek gebleken. Geef daarom zoveel mogelijk ervaringen cadeau..

1 Maak alvast een doos met weggeefcadeau's, waarvan je kunt uitdelen aan anderen
2 Neem bewust een rondkijkje in je huis, wat heeft zijn doel en functie gehad en mag nu gaan?
3 Vraag zelf om ervaringen als cadeau en geef ervaringen weg
4 Laat de overtuiging los dat alles wat je zelf hebt gekregen, verplicht voor altijd moet blijven.
5 Cadeaus zijn een blijk van waardering, zorg en aandacht. Daar mag je dankbaar en blij voor zijn.
6 Sinterklaas en de kerstman hebben nooit gezegd dat cadeautjes nieuw uit de winkel horen te komen.

Bewaren voor de toekomst

´Praat maar niet over de toekomst´ zegt Sanne. `Ik zie de toekomst nog helemaal niet voor me want het verleden is nog niet afgesloten.
`Ik blijf wel met je over de toekomst praten` zeg ik, `want anders heb je alles bewaard voor het heden en we weten allebei dat je het nu niet gebruikt. Ik hoop voor jou en voor je spullen dat je de verzamelingen tenminste in de toekomst zult gaan gebruiken.
Ik heb echter ook een andere suggestie voor je. Je zou ook alle spullen die je nu niet gebruikt naar de kringloop of een winkel zoals Dorcas kunnen brengen en erop vertrouwen dat als je in de toekomst iets nodig hebt, het dan te koop is of dat het op een andere manier naar je toekomt. Je vertrouwt er dan op dat je kunt kopen of krijgen dat alles wat je nodig hebt er in de toekomst zal zijn´. Deze gedachte is nieuw voor Sanne. Ze heeft het nog nooit vanuit deze invalshoek bekeken.

Beslisregel maken

Als je het moeilijk vindt om op te ruimen, helpt het om beslisregels te maken. Een beslisregel is een vooraf genomen besluit wat je wilt doen met de stapels.
 Bijvoorbeeld:

  • Tijdschriften die ouder zijn dan 10 jaar (of een ander jaartal) mogen weg. 
  • De tijdschriften die nog in plastic zitten, wil ik nog wel (of juist niet meer) lezen.
  •  Kleding die ik niet meer pas, mag naar de kledingbank of kringloop. 
  • Als iets zo kapot is, dat ik het niet meer kan maken, doe ik het weg.
  • papieren die horen bij een project dat voorbij is, mogen weg. Papier van lopende projecten blijven wel. Die zijn nog heel belangrijk
Beslisregels voorkomen dat je steeds weer opnieuw, bij ieder voorwerp lang blijft nadenken. Je beslist vooraf en dat helpt bij het sorteren. Beslisregels voorkomen ook dat je elk papiertje gaat bekijken. Je kunt nu per project beslissen of je het graag of niet meer wilt bewaren

Less and more

"Wil je, als professional organizer, tijdens de bijeenkomst van onze ladies circle een lezing geven over het thema; 'Less is more'?

Ik vraag om bedenktijd. 
Minimaliseren past heel goed bij de trajecten die professional organizers doen. Maar ík me heb gespecialiseerd in hoarding en daardoor meer verstand van chronische verzameldrang dan van minimalisme. 
In de bedenktijd die ik krijg van de organisator, zoek ik naar het verband tussen deze twee uitersten. De overeenkomst is dat iemand met hoarding én een minimalist zich bewust zijn van de waarde van spullen. De liefde voor spullen bij iemand met hoarding uit zich in het aanleggen van diverse verzamelingen. De waarde van spullen voor een minimalist is dat zij uit zo min mogelijk spullen, maximaal rendement wil halen. Bewustwording van en voorliefde voor spullen zijn dus de overeenkomsten. 
Ik heb toegezegd dat ik een lezing kom geven. Tot die tijd broed ik nog verder op de inhoud van mijn workshop: Less is more.

Halverwege

Barbara heeft een succesvol eigen bedrijf en een groot gezin. Als er iets georganiseerd kan worden, doet ze van harte en vol enthousiasme mee om dit tot een succes te maken.

Barbara: "Het is heerlijk om iets nieuws te kunnen organiseren. Ik kan het goed en ik geniet ervan. Thuis zitten en thuis zijn is geen optie voor mij. Ik houd niet van huishouden en ik houd eerlijk gezegd niet zo van om de steeds terugkerende zaken als de was doen, de vaatwasser in- of uitruimen, bedden verschonen, of die andere duizend klusjes in en rond het huis die niet ophouden en nooit klaar zijn.  Ik ben wel een kei in het organiseren van nieuwe activiteiten.

Ik ben tot het inzicht gekomen dat het thuis misgaat, door mijn haat-liefde verhouding met mijn huis. Niets is schoon, niets is op orde, niets heeft een vaste plek, alles ligt halverwege, is bijna af of half kapot.  Ik haat het om zo in mijn huis te zijn.
Opeens kreeg ik een goed idee: ik organiseerde een opruimmarathon met mijn gezin en hulptroepen. Ik maakte de takenlijsten en schema's, to-do lijsten en alles wat daarvoor nodig is. Ik organiseerde de catering en daarna is iedereen aan de slag gegaan.
Ik houd niet van huishoudelijke klussen en thuiszitten is niet aan mij besteed, maar deze acties waren dringend nodig. Lang leve mijn organisatorische talent en mijn hulptroepen."

Vrijmarkt

Op koningsdag zijn de straten vol met kleedjes en tafels vol spullen die hopelijk een nieuwe eigenaar vinden en rekken vol kleding voor hele kleine bedragen. Echt verrukkelijk voor koopjesjagers en verzamelaars. Ik merk dat ik vooral iets kan met de spullen als het per categorie uitgestald is. En dat is bijna nergens.
Een koopvrouw wil graag van haar spullen af: "Zoek maar iets uit, het is gratis" zegt ze tegen de mensen bij haar kleedje. Ik loop door en lach om haar gulheid. Ze wil zonder spullen terug naar huis. Door haar spullen weg te geven op koningsdag maakt zij de vrijmarkt tot een echte ik-word-er-vrij-van-markt.

Mummie

De schoonmaakspreuk die mij al jaren inspireert, is: "Af en toe moet je je kussens eens opschudden, anders raak je ingedut". Die spreuk zie ik helemaal voor me: Ingedut en lusteloos in de kussens weggezakt voor de tv of energiek door een opfrissend 'kussengevecht'. Het is mijn lijfspreuk om in actie te blijven, me bij te scholen, nieuwe plannen te maken, op avontuur te gaan kortom te leven. Zonder het opschudden van de kussens van mijn sofa verstof ik tot gemummificeerde fossiel.

15 dozen

Micky is getrouwd met Alex, samen hebben ze twee kleine meisjes. Tijdens een workshop 'het nieuwe opruimen', vertelde Micky: "De dag nadat we getrouwd zijn, kwamen mijn schoonouders met een busje voorrijden. Uit de bus kwamen vijftien dozen met spullen van mijn kersverse echtgenoot. Spullen die mijn schoonmoeder in de loop van zijn leven verzameld had, zoals schoolschriftjes van de basisschool. Nu krijg jij het van mij, zei mijn schoonmoeder. Ik wist niet wat ik kon zeggen.  Ik heb het aantal dozen verminderd tot drie. de rest heb ik weggedaan. Wat zou jij doen met zo'n huwelijkscadeau?"

Mix en match

Mix en match dozen en stapels ontstaan door onverwachte gebeurtenissen of uit snelle noodgrepen.

Wat heb je nodig? De visite staat bijna voor de deur, je kijkt verwilderd om je heen en je denkt: Oh nee, zo kan het niet! Je pakt een doos en mikt alles wat rondzwerft erin. Je werkt de doos vakkundig weg op een onzichtbare plaats en kijkt tevreden rond in een 'opgeruimde' kamer. 
Of je hebt ruimte nodig, die er niet is. Je besluit ruimte te maken door 'even'  een stapel te maken van alles wat in de weg ligt. Je legt de stapel in een hoek en je kunt aan de slag.
Mix en match dozen en stapels ontstaan geheel logisch en als vanzelf. En doordat ze meestal nog lang blijven staan komt er ook nog een laagje stof bij. Een veel voorkomende combinatie tijdens een organizingtraject. 
Tips:
1 Mix en match je spullen op een vaste eigen plek, zoals een vaste plek voor de sleutels en de schaar of het plakband.
2 Zet spullen die bij elkaar horen ook echt bij elkaar. Alle borden op een stapel, alle hobbyspullen bij elkaar. 
3 Koop een perforator en een ordner voor alle post en documenten die je wilt bewaren.
4 Plan iedere week op een vaste tijdstip opruimtijd in je agenda, zo voorkom je ongeorganiseerde dozen met alles-wat-in-de-weg-ligt inhoud. 
Benodigde tijd: 15 minuten per week

Pagina's